Tyyne Ahopellon muistolle

01.helmikuuta 2017

Yrityksemme äiti, Tyyne Ahopelto nukkui pois 29.1.2017.

Suureksi suruksemme Betrocin toinen perustaja, Tyyne Ahopelto nukkui pois Sodankylässä viime sunnuntaina 29.1. Tyyne oli kuollessaan 90-vuotias.

Tyyne Fredrika Puranen, syntyi Kinnulassa vuonna 1926. Hän muutti sotien jälkeen pohjoiseen töiden perässä ja tapasi Sodankylässä puolisonsa Väinön. He avioituivat vuonna 1948. Perheeseen syntyi kolme poikaa sekä yksi tyttö: Pentti, Seppo, Raimo ja Leena.

Kun Väinö perusti 50-luvulla sementtivalimon, nykyisen Betrocin, työskenteli Tyyne hänen rinnallaan aina eläkepäiviin asti. Tyyne sekä hoiti perhettä että oli valimolla apuna aina tuotannossa olevista töistä juoksevien päivittäisten asioiden hoitoon. Hän oli aina työn touhussa: vielä eläkeiän kynnyksellä hän tapasi keittää kahvit työmiehille ja leipoa sämpylät aamukahville. Vanhimmat työntekijämme muistavat hänet olleen apuna jopa kuormien lastauksessa.

Tyyne oli ahkera ja työtä pelkäämätön. Hän opetti lapsiaan tarttumaan rohkeasti toimeen ja sanoikin usein, että jos jotain ei osaa, täytyy opetella. Härkää pitää ottaa sarvista kiinni. Väinön aikoinaan miettiessä yrittäjäksi ryhtymistä totesi Tyyne hänelle: ”Ei siinä korkealta tipahda kuin maton päältä lattialle.” Yhdessä he uskaltautuivat lähteä rakentamaan tyhjästä yritystä, joka tänä päivänä työllistää yli 40 henkilöä.

Myöhemmin sama rohkeus kuljetti Tyynen ja Väinön eläkepäivillä useille ulkomaan reissuille, jopa Etelä-Amerikkaan asti. Päätä ei huimannut, vaikka kielitaitoa ei ollut lainkaan. Muutoin Tyyne nautti vapaa-ajallaan käsitöiden tekemisestä, luonnossa liikkumisesta Väinön kanssa, kalastamisesta sekä kuorolaulusta. Hän lauloikin viimeisinä elinpäivinään kiitosvirttä elämästä, jonka sai elää.

Iän tuomista sairastumisista ja loukkaantumisista huolimatta Tyyne jaksoi edelleen tiedustella yrityksen kuulumisia sekä pysytellä kartalla jälkipolvistaan. Hän oli huolehtiva äiti neljälle lapselle, 9 lapsenlapselle ja 6 lapsenlapsenlapselle. Kaipaamme häntä syvästi. Kädet ahkerat ovat saaneet lopulta levon.

       

HAKU

Hakusanat